Αθανάσιος Δημ. Πάκας, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, LLB, LLM, MSc
Δημοσιολόγος 

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και κατάγεται από τη Σαμαρίνα Γρεβενών.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Γρεβενών και φοίτησε εν συνεχεία στο Τμήμα Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στη συνέχεια, φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης Κοινωνιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από όπου και αποφοίτησε αποκτώντας το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) του ανωτέρου κλάδου.

Επιθυμώντας να ακολουθήσει τη Νομική Επιστήμη, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, εισήχθη στο Τμήμα Νομικής, της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), από όπου αποφοίτησε αποκτώντας το ως άνω Πτυχίο.

Ακολούθως, φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης του Κλάδου Δημοσίου και Πολιτικής Επιστήμης, του Τμήματος Νομικής, της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από όπου και αποφοίτησε αποκτώντας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στον ως άνω κλάδο.

Από την αρχή της δικηγορίας του, στεγάζεται στο δικό του Δικηγορικό Γραφείο, που σήμερα βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως 29, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μετά το διορισμό του στο Πρωτοδικείο και την προαγωγή του και το διορισμό του στο Εφετείο και αντίστοιχα στο Άρειο Πάγο, σήμερα λειτουργεί μάχιμα και συμβουλευτικά, με παρουσία σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (πολιτικά, ποινικά, διοικητικά) και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας, καθώς και στα Δικαστήρια του Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω.

Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Πολεμική Αεροπορία.

Σήμερα, σε Επιστημονικούς Συλλόγους και Ενώσεις, είναι ενεργό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και μέλος του «Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σε επίπεδο άλλων δραστηριοτήτων, υπήρξε Ιδρυτικό μέλος και διατελέσας Πρόεδρος του «Συλλόγου Βλάχων Φοιτητών Θεσσαλονίκης» (Σ.Β.Φ.Θ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ενεργό μέλος της «Ένωσης Βλάχων Επιστημόνων», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.